Google Pixel 6

Google Pixel 6

Google Pixel 6a - határvonalon

2022. augusztus 10. - ghiottone

 

2022. május 11-én került bemutatásra a Google új középkategóriába szánt Pixel 6a készüléke, amit azonban csak július 21.-én lehetett leghamarabb megrendelni.

[Google Pixel 6a]

A múlt év októberétől elérhető 6/6 Pro Pixelekhez hasonlóan a gyártó itt is próbálta elejét venni a kiszivárgó információknak és azért alkalmazhatta ezt a – bemutatjuk hamar, majd tartjuk a tervezett bejelentési dátumot - stratégiát, de ellentétben a nagytestvérekkel most nem voltak lefagyó Google Store oldalak, elhúzódó kiszállítások, vagy egyéb készlet gondok. Folyamatosan elérhetőek voltak a különböző színvariációk és a – korlátozottan elérhető - saját webáruházukban keresztül történő előrendelők 99 euró értékben ajándék Pixel Buds-A fülhallgatókat is kaptak a csomagban. Ha esetleg valaki más forgalmazón, de a promócióban résztvevő országban rendelte elő a telefont, akkor pedig megigényelhette az ajándék fülest is.

[Pixel 6a sajtó videó]

Az új középkategóriás Pixel külsejét tekintve a sima 6-oshoz már sokkal közelebb áll, mint a korábbi „a” modellek. De a hasonlóságok nem merülnek ki ennyiben. A külső mellett megkapjuk a saját fejlesztésű Tensor processzort, a kijelzőbe épített előlepi ujjlenyomat olvasót, az elhagyott 3,5 colos Jack dugó helyét és a hasonló szoftveres támogatást is. A korábbi 3 éves szoftveres támogatás helyett már itt is 5 évet fogunk kapni - azaz 3 db főverzió frissítést és 5 éven keresztüli – havonként érkező - biztonsági frissítések várhatóak.

[előrendelői pack]

Doboz, külső

Ahogy múlt évben bevezetésre került, úgy most is minimál csomagot kapunk csak. Ne számítsunk töltőre a dobozban, hiszen csak egy USB-C to USB-C típusú adatkábel, egy normál USB adapter, egy felhasználói kézikönyv és egy SIM-tűt kapunk mellékelten. Külön megvásárolható a 30 wattos Pixel gyorstöltő, ha esetleg nincs otthon egy régebbi töltő.

[ami a dobozban van]

A készülék az USB-PD 3.0 töltést részesíti előnyben vezetéken keresztül maximum 18 wattal. Egy régebbi Motorola Turbo Power - Quick Charge 2.0 szabványú - töltővel 2 óra alatt csak 76%-ot sikerült belepumpálni. Egy 15 wattos Samsung töltőnek is több, mint 2 óra kellett a 0-ról elérni a maximális kapacitást és a OnePlus 65 wattos töltőfeje tudta csak 112 perc alatt teljesen feltölteni a telefont. Ezek nem valami „jó” értékek, vagyis inkább lassúnak számítanak, de anno a 6-os tesztemben még rosszabb eredmények születtek. Vezeték nélküli töltést sajnos nem kapunk a 6a-ban.

A telefon hátlapja megtévesztő, mert első ránézésre mintha üveg lenne, de – valószínűleg költségcsökkentési céloktól vezérelve – sima műanyag, viszont a szép fényes, könnyen karcolódó típúsból – kép Beebom pár nap után tok nélkül. Egy tok, vagy fólia ajánlott, ha nem szeretnénk, hogy így nézzen ki, akár már pár nap használat után.

[hátlap]

A dizájn ugyanaz, mint a 6-os széria többi tagjánál, bár itt a kamerasáv jóval kisebb, kevésbé emelkedik ki a hátlap síkjából. Minimális védelmet kapott a kamera, mert ennek a sávnak a szélein körülbelül 0,5 milliméteres peremet helyeztek el. A kamerasávon a 2 lencse mellett még helyett kapott 1 vaku, de azon kívül egyéb szenzort vagy mikrofont nem találunk. Az „a” szériában elsőként az ujjlenyomat olvasó pedig már a kijelzőbe került beépítésre. Ez az ujjlenyomatolvasó már gyorsabbnak érződik, mint a korábbi modelleknél, de én is belefutottam abba a biztonsági hibába, ami szerint nem regisztrált ujjal is fel lehet oldani a készüléket. A kiadott tesztpéldányoknál beszámoltak erről a hibáról, amire elvileg július 28.-án jött egy frissítés, de ezt telepítve is tapasztaltam, hogy a 2 hüvelykujjam mintája mellett rendre feltudtam nyitni a készüléket a jobb mutató ujjammal is. Más személy esetén, illetve egyébb ujjra nem sikerült ez a mutatvány. Android 13 béta rendszeren pedig már nem volt meg ez a hibajelenség. 2xeri sikertelen próbálkozást követően a készülék kéri az elmentett pin- vagy jelkódot a feloldáshoz.

[Pixel 6a kamerasáv]

A fizikai méreteket tekintve egy 152.2 x 71.8 x 8.9 mm-es méretű készüléket kapunk. A készülék súlya 178 gramm, a súlyelosztása jó, nem érződik „fejnehéznek” a telefon. Az előlapon egy 6,1 colos 1080×2400 pixeles, 20:9 képarányú 429 ppi-s HDR OLED panel található Gorilla Glass 3 védelemmel. A gsmarena mérései alapján manuálisan 505, autó módban pedig 876 nit a maximális fényerő. A kijelző hiányossága, hogy csak 60Hz-es képfrissítést tud. Ezt több bemutatóban is felhozzák hátránynak és megjegyzik, hogy lassan nyílnak meg az alkalmazások, darabos működés érezhető. – ami tapasztalataim alapján én is megerősítek, de csak a gyári google launcher esetén és android 12-es rendszeren. Mivel volt szerencsém kipróbálni a 13-as rendszer bétáját, így nyugodtan kijelenthetem, hogy az új rendszerben ez már nem érződik. Emellett és alapból minden készüléken leveszem az animációkat 0,5xörös sebességre, így akár ez is megoldás lehet. 90 vagy 120Hz-es panelről váltva én azért nem érzem ennyire tragikusnak a 60Hz-t, de ezért az árért a középkategóriában tényleg elvárt lenne egy magasabb képfrissítésű panel + a játékok esetén is segíthetne a felhasználói élményen. A telefon IP67-es védettséget kapott.

[Pixel 6a szabad téren erős napsütésben ]

Az előlapon középen felül található 1 kameralyuk, ami felett helyezték el a beszélgetésekhez használható hangszórót. A felső hangszórón keresztül tisztán érthetőek a hívások. A készülék kerete aluminium és alul található középen a 3.1-es type-c csatlakozó, ami mellett egyik oldalt mikrofon, másik oldalt pedig a szetereó hangért felelős alsó hangszóró került elhelyezésre.

[ Pixel 6a type-c csatlakozó]

A készülék jobb oldalán a szokásos fordított elrendezésben középső részen a hangerő szabályozó gombok és felettük pedig a bekapcsoló gomb található. A gombok nyomáspontja jó, nem érezhető lötyögés. Bal oldalt alul található az 1 fizikai sim kártya befogadására képes sim-tálca. A keret felső részén pedig elhelyezésre került még egy mikrofon. A 6 illetve 6 Pro modellekhez képest, itt csak 2 mikrofont találunk.

Hardver, szoftver

Itt megismételhető ugyanaz, amit korábban, a Pixel 6 tesztjénél írtam, hiszen a processzor megegyezik az ott használt Samsung által fejlesztett Tensor chippel. 2db Cortex-X1 mag mellett 2db régi Cortex-A76-os magot használnak, amit még kiegészít 4db Cortex-A55 –ös mag. Az X1-es magok 2,8 GHz-re képesek, a középső klaszter 2,25 GHz-re, a legkisebbeket pedig 1,8 GHz-re skálázták. Az IGP feladatait egy Mali-G78 MP2 látja el.

Lefuttattam a szokásos teljesítményteszteket és megnéztem 1-2 játékot is. Mivel most a nyári időszakban a szoba hőmérséklete is melegebb ezért kíváncsiságból megnéztem, hogy van-e eltérés a végeredmények között, ha 26 fokos külső hőmérséklet mellett tokban, illetve tokból kivéve egy laptophűtőn hagyom a telefont. – Persze, hogy volt.
Először az Antutu 466 ezres pontszámot ért el és majd 43 celsius fokra melegedett. Az ezt követő második mérésnél tokban a laptophűtőn már csak 39, 5 fokig melegedett és a teljesítmény is felugrott 643 ezer pontra. Majd tok nélkül és 14 perccel később 689 ezres pontszámot ért el maximum 35,2 fok mellett.
Geekbench esetén már nem volt ennyire érezhető eltérés. Wildlife Extreme Stress Test esetében azonban látható, hogy a 20. loopra a frame rate rendesen visszaesik, ha nincs a hűtő a közelben.

[teszteredmények]

A készüléken Android 12 rendszerverzió található júniusi biztonsági csomaggal, ami havonta fog frissülni – ennek azért ellentmondott, hogy az 1 hetes tesztidőszakban érkezett 1 frissítés se váltott júliusi biztonsági csomagra és az augusztusi patch is késve érkezik, aminek a hátterében a 13-as verziófrissítés is állhat.

 

[Rendszer verzió]

Bloatware programok nem nagyon vannak. Az alapprogramok mellett csak a Biztonság, a Hangfelvevő és a Pixel tippek alkalmazásait fogjuk megtalálni első indításkor. A gyári zene alkalmazás változatlanul a YouTube Music. Az alap Android gyári gesztus alapú navigációja mellett elérhető a korábbi 3 gombos navigáció is. Idegesítő módon a bekapcsológomb hosszú lenyomásával alapból nem a kikapcsolási menü fogad, hanem a Google aszisztenst indítja a készülék. 6-o szériában jelent meg ez a változás, de a Beállításokban a Kézmozdulatok menü pont alattl visszaállítható a megszokott kikapcsolási menűre. Beállíthatóak korlátozott szabályok, amivel meghatározott wifi hálózatra való csatlakozáskor, vagy elmentet helyen aktiválódnak. A Biztonság menüben lenne agy autó-ütközés érzékelő is, de ez sajnos nálunk és magyarul nem elérhető még.


[android 12, szabályok és autóbaleset észlelő]

Kamera, multimédia

A 6a nem kapta meg a sima 6-os Samsung GN1-es szenzorát, hanem a - 2018-as Pixel 3 óta használt 12.2 megapixel felbontású Sony IMX363-as egység került felhasználásra. technikai paraméterei: f/1.7 apertúral, 1/2.55" méret 1,4 µm pixelméret, dual pixel technológiával, autófókusszal és optikai képstabilizátorral. Igen, tényleg eléggé régi szenzor, de a hozzá használt kameraszoftvert volt ideje csiszolgatni a Google fejlesztőinek és ennek köszönhetően eléggé megbízhatóan teszi a dolgát még most is. 3 hátrányát érzem csak ennek a régi szenzornak összehasonlítva az újabba 48/50 megapixeles egységekkel – 1. szűkebb látószög, 2. gyengébb éjszakai képek, 3. gyengébb videók. Napi felhasználásra –’point and shoot’ – teljesen rendben van amúgy a kamera.
Az ultraszéles modul viszont megegyezik a többi 6-osban használt egységgel, így adott egy 12 megapixeles egység f/2.2 apertúrával, 1/2.55" méretben 1,25 µm pixelmérettel, 17mm-en, 114 fokos látószöggel. 4k30fps videók esetén szabadon lehet váltani a 2 lencse között, de 60fps-nél már nem lehet menetközben átváltani az ultraszéles modulra.

Az előlapi lencse se mai darab a 8 megapixeles, fix fókuszú, 24 mm, 1.12µm f/2.0-ás szenzorral, ami maximum 1080p felbontásban tud videót rögzíteni 30 képkocka per másodperc mellett.

[kamera beállítások megegyeznek a Pixel 6-oséval]

Itt lenne pár kép, amit a telefonnal készítettem. Csak 1-2 helyen húzta túl cseppet a színárnyalatokat, de összességében elmondható, hogy továbbra is jó minőséget képviselnek a Pixel telefonokkal készült képek.

[Képek]



[Ultraszéles képek]

[2xeres Zoom]

[Maximális 7xeres Zoom]

Képek Gyűjtőmappa

[4K 30fps videó - széles-normál-digitális 2X]

[4K 60fps videó]

A fotók, videók készítésekor 30 fok körüli külső hőmérsékletnél nem tapasztaltam túlzott forrósodást. A telefon melegedett, de nem volt lekorlátozás 20-30 kép és pár rövid videó készítése közben sem. A kamerá közötti váltás 4k30fps felbontásig lehetséges. 4K60fps módban csak a főlencse és a kétszeres digitális nagyítás érhető el. A készülékben most sincs FM-rádió. A Google Fotók az alapértelmezett kép- és videó megjelenítő alkalmazás. Itt is elérhető a „varázsradír” (Magic Eraser) funkció.

['Varázsradír" használata objektumok esetén - Pixel 6]

['Varázsradír" használata személyek esetén – Pixel 6]

Adatkommunikáció:

Adatkommunikációt tekintve azokban az országokban, ahol hivatalosan nem forgalmazzák a készüléket korlátozásokra kell számítanunk. 5G egyáltalán nincs Magyarországon a Pixel készülékeken a gyári rommal. Pixel 5G támogatott országok. VoLte esetén is van egy csavar a használhatóságban. Android 12 esetén nem volt elérhető a gyári szoftverrel, de 13 bétában megjelent a VoLte kapcsoló Telekom sim esetén. Yettel kártyánál ez a menü pont azonban nem volt elérhető. Remélhetőleg a végleges 13-as rendszerrel elérhető és használható is lesz ez a funkció, mivel a béta szoftverrel tesztelve a hanghívások közben a készülék változatlanul leváltott 2G-re és hiába jó a beszéd és a hangminősége, érezhető volt a másik oldalon, hogy nem annyira tiszta a beszéd a hd minőség híján. E-sim elérhető, így lehetőség van dual sim módban használni a készüléket. Mivel a korábbi Pixelekkel is mennek a hazai szolgáltatók e-sim kártyái, így remélhetőleg itt se lesz gond.

[Android 13 VoLte kapcsoló Telekom kártyával]

A Bluetooth® 5.2-es, A2DP, LE és aptXHD protokollal kiegészatva. A készülék Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band, Wifi Direct, DLNA, hotspot és Chromecast támogatással rendelkezik. A pozicionáláskor GPS, A-GPS, GLONASS, Galileo, QZSS támogatást kapunk. A helymeghatározás rendben van, gyors és tabil. A C típusú USB csatlakozó 3.1-es sebességre képes, OTG, NFC, gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű és barométer van, hőmérő és infra nincs.

[GPS és szenzorok]

 

Akkumulátor:

A készülékben a 6-oshoz képest egy 5%-al kisebb 4410 mAh kapacitású akkumulátort kapott. A fogyasztása viszont inkább a Pixel 5-höz van közelebb a kisebb és alacsonyabb képfrissítésű kijelzőnek köszönhetően. 24 órás teszthasználat során 1 aktív simmel 5 óra 5 perc volt a kijelzőidő az Accubattery szerint. Ebben kicsivel 1 óra felett volt Waze navigáció, 1 óra 7 perc hbomax stream 50%-on, ami 9%-ot fogyasztott, 1 óra injustice 2 játék, ami 17%-ot használt, a kamera az szerintem valamivel több volt mint 18 perc + a fotók még a háttérben felrakta a 70db képet és 2 videót wifin, azért ment 44 percet.
Ja és 1 simmel. Ez így elsőre hasonlít a Pixel 6 teljesítményéhez, bár ott 2 simmel használtam, de akkor nem volt fotózgatás. Egyszerűbb használattal végig otthoni wifin 80%-os merítés alatt valamivel több, mint 6 és fél óra kijelzőidőt tudott a telefon. Összeségében nem rossz, de nem is kiemelkedő.

[akkumulátor statisztika]

Összegzés:

Összességében egy remek telefont kapunk a 459 eurós hivatalos árért cserébe. A korábbi alap „a” szériás Pixelek egyike se volt ennyire drága, viszont egyikükben sem volt múlt évi csúcskategóriás processzor. A Pixel 3a 399 eurón kezdett, a 4a esetén 349 euró volt az ár. Egyedül a 4a5G volt anno drágább nyitóáron, viszont most nincs olyan megkülönböztetés, mint 2 éve volt, hiszen eddig csak 1 verzióban jelent meg a 6a. A kijelzőn kívül ebben a kategóriában végül is mindent megkaptunk:
- múlt évi felső kategóriás processzor,
- remek minőségű kamerák,
- ip67-es védettség,
- jól használható méret.
- jó szoftveres támogatottság - 3 fő verzió és 5 év biztonsági frissítéssel.
Számomra a 6a szimpatikusabb készülék volt, mint a 6-os, bár ott jobb a főkamera, a videós képességek és van vezetéknélküli töltés is.

A magam részéről a Pixel 6a

Google Pixel 6 - téged meggyőzött?

Bevezető:

Hivatalosan 2021. október 19-én – magyar idő szerint este 7 órakor - mutatta be a Google a Pixel telefonok új generációját a Pixel 6 és a Pixel 6 Pro-t.

A bemutatást megelőzően eléggé ügyes marketing stratégiával, valamint az aprólékosan szivárgó információkkal sikerült az új Pixelek körül megteremteni egy olyan felfokozott várakozást a leendő felhasználók körében, hogy akik szerették volna előrendelni az új készüléküket, azok az első 2 órában csak az összeomló Google Store web áruházakkal előtt várakozva tudták ezt megtenni. Hozzá kell tenni, hogy összesen csak 8 országban tette elérhetővé a Google a 6-os szériát és, bár a Nikkei Asia információ szerint a korábbi évben leszállított darabszámokat most duplázták, így is hamar elfogytak a készletek. Emellett a fórumokon a leendő felhasználók több hibát is jeleztek, amivel az előrendelések során találkoztak – pl.: duplán beterhelt bankkártyák, visszadobott rendelések, egyre csak növekvő szállítási idők. A készletek is hamar kifogytak és a Pro verzió esetén pár nap után már csak várólista fogadta a leendő vásárlót.

 

[Google Pixel 6]

A Pixel 6 széria esetében több változással fogunk találkozni. Az első, hogy a korábbi 3 éves szoftveres támogatás helyett már 5 évet fogunk kapni - ám ne örüljünk ennek annyira. Az kétségtelen, hogy androidos vonalon – a cikk írásakor - ez a leghosszabb elérhető támogatás, de ez az 5 év nem jelenti az 5 főverziót. A főverziók száma maradt ugyanúgy 3, mint a korábbi Pixel telefonok esetében, egyedül a biztonsági frissítések ugrottak 3-ról 5 évre. Az androidos gyártókat ha megnézzük, akkor a – meghatározott modellek esetében – a Samsung, a OnePlus és a Vivo ad még 3 főverziót, de maximum 4 évnyi biztonsági frissítéseket nyújtanak mellé.

[Pixel 6 sajtó videó]

 A második változás, hogy a Google elszakadt a Qualcommtól és a Samsunggal karöltve saját processzort szerelt a készülékeibe. Az új Tensor chip annyiban előre lépés, hogy amíg a korábbi 5-ös szériában „csak” egy középkategóriás lapkát használtak, addig most már újra a felső ligába léptek.

 

Doboz, külső:

Környezettudatosságra hivatkozva a Pixel 6-os dobozában már nem fogunk töltőfejet találni. Tartozék listát áttekintve kapunk még egy USB-C to USB-C típusú adatkábel, egy normál USB adaptert, egy minimalista felhasználói kézikönyvet és egy SIM-tűt. Nincs 3,5 milliméteres jack adapter, és type-c fülhallgató sem. A kontinensünkön egyáltalán nem forgalmazott 5A volt az utolsó Pixel ahol még tettek töltőt a csomagba. Mostanában mindenki arra hivatkozik, hogy úgyis van otthon töltőnk, használjuk azt, ne dobjuk ki, csökkentsünk a karbon-lábnyomunkat. A külön megvásárolható 30 wattos Pixel gyorstöltő pedig 30 euró, ami szerintem teljesen felesleges, ha tényleg nincs otthon egy régebbi töltő akkor ne vegyétek meg,

[Google Pixel 6 doboz]

 A készülék az USB-PD 3.0 PPS töltést részesíti előnyben vezetéken keresztül maximum 30 wattal. Itt azonban a 30 wattos teljesítmény nem feltétlenül állja meg a helyét. Az androidauthority oldal tesztelte a gyári töltő mellett más töltőkkel és egyiknél se értek el 22 wattnál nagyobb teljesítményt.

Én is elvégeztem pár mérést és 3 különböző töltőt használva a teszt időszak alatt, mivel kíváncsi voltam, hogy a 4614 mAh-s akkumulátort mennyi idő alatt lehet ténylegesen feltölteni. Az első egy Samsung ’Adaptive Fast Charging’ 15 wattos töltő volt, amivel a leggyászosabb eredményt értem el. Több, mint 3 óra kellett a 0-ról 100 százalékra töltésig. A második töltő egy 18 wattos ’Turbo Power’ Motorola töltő, aminek már elég volt 2 és fél óra. Harmadik versenyzőm egy 30 wattos OnePlus ’Wrap Charge’ volt, amivel körülbelül 3 óra alatt érhető el a 100 százalékos töltöttség. Itt azért ne felejtsük el, hogy fontos az is, hogy az adott töltő támogatja-e a Google által használt szabványokat.

Emellett vezeték nélküli töltővel is tudjuk tölteni a telefont maximum 21 Watt-tal és a hátlapra elhelyezett – vezeték nélküli töltést támogató – eszközöket az ’Akkumegosztás” opcióval vissza is tudjuk tölteni. Itt beállítható, hogy a telefon maximum hány százalékos töltöttségi szintjéig engedje a töltés átadását más eszközök részére.

 

[Akkumegosztás]

A telefon hátlapi borításának nem a tavaly alkalmazott „bio-resin”-t , hanem újra üveglapot alkalmaztak, mégpedig a „jól csúszik” fajtából. Ha tok nélkül szeretnénk használni akkor én mindenképpen javaslok egy matt vagy bármilyen textúrált „skin” vagyis hátlapi matrica felhelyezését. Az összeszerelés példás, a telefon masszívnak tűnik és a mostani szériában nem fordult elő az előző generáció egyes példányain megfigyelhető „gap issue” jelenség sem.

[a doboz tartalma]

A hátlapon eléggé hangsúlyosra sikerült a kameraszigetnek már alig-alig nevezhető kamerasáv. Egy előnye van ennek a kialakításnak – nevezetesen nem billeg a telefon az asztalon, hiszen az stabilan megtámasztja teljes szélességben a készüléket. A harmadik lényeges változás a kameraszenzor esetében figyelhető meg. Több évnyi Sony IMX363 használat után most a Samsung GN1-es szenzorát építették be a Pixel 6-osokba. A második lencse egy ultraszelés modul, ami viszont nem a korábbi 16 megapixeles egység, hanem egy 12 megapixeles lencse. A kamerasávon helyett kapott még 1-2 szenzor, a vaku és egy mikrofon is. A szokásos, jól használható és megbízható hátlapi fizikai ujjlenyomat olvasót ne keressük, az most a kijelző alá költözött.

[Pixel 6]

A fizikai méreteket tekintve egy 158,6 x 74,8 x 8,9 mm-es méretű készüléket kapunk, ami a kamerasávnál még kb. 2-3 milliméterrel vastagabb. A készülék súlya 207gramm, a súlyelosztása jó, nem „fejnehéz” a készülék. Az előlapon egy viszonylag vastag káva szegélyezi a 6,4 colos 1080×2400 pixeles, 20:9 képarányú 411 ppi-s HDR 10+ támogatottságú AMOLED kijelzőt.

A panel csak 90 Hz-es képfrissítést tud. A „Smooth Display” funkció bekapcsolásával a készülék a megjelenített tartalomnak megfelelően maga dönti el, hogy mikor emeli 60Hz-ről 90 Hzre a képfrissítést. A Pro széles tartományban változó képfrissítésű LTPO paneljét nem kapta meg a kistesó, így csak ez a 2 mód van. A kijelző adaptív módban maximum 843 nit körüli fényerővel rendelkezik. Erős őszi napsütésben a kijelző jól látható, a betekintési szögek jók. Az előlapra a Corning-féle Gorilla Glass Victus üveglapka került, hátulra pedig Gorilla Glass 6.

[Pixel 6 - fekete szélű üvegfólia az előlapon]

Az előlapon fent középen található 1 szolid kameralyuk, ami felett – jól láthatóan - helyezkedik el a beszélgetésekhez használható hangszóró. A Pixel 5-ös kijelző alá került megoldását hál istennek nem erőltették tovább, így a felső hangszóró jól használható és tisztán érthetőek a hívások is, nincs doboz hang. Ahogy fent utaltam rá az ujjlenyomat olvasó már a kijelző alá került. Az első nyilvános tesztek alapján sokan elégedetlenkedtek az optikai szenzor teljesítményével, amit viszonylag hamar, az október 28.-ai forgalmazás megkezdését követő pár napon belül javítottak. Az ujjlenyomat olvasó a 6-osok esetében akkor a legjobban megbízható, ha fólia nélkül használjuk a telefont. Sima kijelző védő fóliákkal kis mértékben romolhat a feloldási hatékonysága, némely üvegfólia esetén pedig már komolyabb problémákba is ütközhetünk. Ha üvegfóliával szeretnénk használni a telefont javaslom, hogy a fórumokon és az adott termék értékeléseit elolvasva válasszuk a megfelelő típust. Az esetleges lassú feloldásra, vagy többszori probálkozásra a Google hivatalos válasza ez lenne: emeltszintű biztonsági algoritmusok.

 

[Pixel 6 kávák]

A készülék jobb oldalán a hangerő szabályozó gombok és felettük egy – a Pixelekre korábban jellemző mindenféle színes árnyalatot mellőző – közönséges fekete bekapcsoló gomb található. A gombok nyomáspontja megfelelő, nem lötyögnek. Az első teszteknél pár youtuber megjegyezte, hogy milyen fura a gombok felcserélése – az azonban a Pixeleken mindig is így volt.

 

 

[Felcserélt gombok]

A készüléken alul, középen található a 3.1-es USB-C csatlakozó, amelyet szimmetrikusan egy mikrofon lyuk, valamint egy hangszórórács fog közre. Összesen három darab mikrofonunk van: a második a kameránál, a harmadik pedig a keret bal felső részén kapott helyet. 3,5 milliméteres jack csatlakozót már ne keresnünk, itt se kapunk, ahogy az 5-ösnél sem volt már.

[eSim beállítás]

A keret bal oldalán alul található a SIM-tálca, amely csak egy darab nano SIM fogadására alkalmas. Az IP68-as szabványának megfelelő por- és vízállóság adott, amit a tálca gumírozott borításán is láthatunk. A magyar szolgáltatók közül a teszt időpontjában a Telekomnál és a Vodafone-nál lehetséges eSim előfizetést igényelni. A Pixel 6-ost a teszt időszaka alatt Telekom eSimmel és Telenor fizikai simmel duál sim módban használtam. Hibákat nem tapasztaltam, egyedül azt vettem észre, hogy némelyik eSimes hívás befejezését követően statikus zörej volt hallható pár tizedmásodpercre.

 

 

Hardver, Szoftver:

Az S5E9845 kódszámú Tensor processzort a Samsung fejlesztette, közvetlen elődjének az S5E9840-es Exynos 2100-as lapka tekinthető. 2db Cortex-X1 mag mellett 2db régi Cortex-A76-os magot használnak, amit még kiegészít 4db Cortex-A55 –ös mag. Az X1-es magok 2,8 GHz-re képesek, a középső klaszter 2,25 GHz-re, a legkisebbeket pedig 1,8 GHz-re skálázták. Az IGP feladatait egy Mali-G78 MP20 látja el.

A teszt kedvéért megnéztem az Injustice 2, a Genshin Impact valamint a Real Racing 3 játékokat, hogy mennyire melegszik a processzor, illetve milyen gyorsan tölt be egy 8 GB RAM-os SD870-es telefonhoz képest. Túlzott mértékű melegedést szerencsére nem tapasztaltam és a betöltési sebességek is rendben voltak. Komolyabb melegedéssel akkor találkoztam, amikor a 20 wattos vezeték nélküli töltőn wifin keresztül töltöttem le a 13 gigabájtos Genshin Impactet, valamint ezzel a játékkal 15-20 perc után, illetve a 3D mark stressz tesztje során. A legmagasabb grafikai beállítások elérhetőek voltak. A processzor hőmérséklete nálam egyedül a Genshin Impact esetén ment 39,5 celcius fölé, a többi játék esetén nem ment 35 Celsius-fok fölé. Nem melegdési probléma, de itt említeném meg, hogy a Genshin Impactnél a telefon hangszóróján torzak voltak az átvezető videók hangjai. Más játéknál, illetve amúgy általában nem botlottam bele ilyen hanghibába, ezért itt ezt valószínűleg az adott appal való nem teljes kompatibilitás okozhatja.

A telefon teljesítménye érzetre a 870-ös Snapdragon szintjén lehet. Mindennapi használat során nem éreztem megtorpanást, az alkalmazások gyorsan nyílnak meg, a memóriát nem üríti ki hamar, nem zárogatja be az alkalmazásokat agresszíven. A szintetikus teszteredmények ezt megerősítették, így a Pixel 6 Tensor chipje nem éri el a Snapdragon 888-s csúcslapka szintjét, de szerencsére olyan mértékű melegedést se produkál, ami a 2db X1 mag miatt különös. Valószínűleg visszafoghatják a teljesítményt és a régi A76-os magok is segíthetnek a jobb üzemidő és az alacsonyabb üzemi hőmérséklet elérésében.

[teszteredmények]

 A készülék a „stock” Androidnak (nem AOSP) nevezhető Google felületet kapta. Az új Android 12 rendszerverzió található a 6-oson októberi biztonsági csomaggal, ami havonta fog frissülni.

[Rendszer navigáció]

  Az alapprogramok mellett a Biztonság, a Hangfelvevő és a Pixel tippek alkalmazásait pakolták fel pluszba. A gyári zene alkalmazás változatlanul a YouTube Music. Az alap Android gyári gesztus alapú navigációja mellett elérhető a rég megszokott 3 gombos navigáció is.

 

[Csak a Pixel 6-os szérián + Android 12 újdonságai]

 

Kamera, multimédia:

A fő szenzor 1/1.31" colos 50MP (12.5MP 4:1 pixel binningel ) felbontású, 1.2μm pixelmérettel, ƒ/1.85 apertúrával és Dual Pixel, valamint fázisdetekciós autófókusszal ellátott, optikailag és elektronikusan stabilizált Samsung GN1. Elvileg 2,5xer több fényt képes kezelni, mint a korábbi szériákban alkalmazott Sony szenzor.
Az ultraszéles modul egy 12 megapixeles egység f/2.2 apertúrával, 1/2.55" méretben 1,25 µm pixelmérettel, 17mm-en, 114 fokos látószöggel - ami 7 fokkal nagyobb, mint a korábbi Pixel 5-ös esetében alkalmazott lencse, de még így is elmarad az iPhone vagy a Samsung által alkalmazott ultraszéles moduloktól.

 

Az előlapon 1 kameralyuk van. A lencse egy 8 megapixeles, fix fókuszú, 24 mm, 1.12µm f/2.0-ás szenzor.

[kamera beállítások]

 

 Alább látható pár kép. Szokásos, jó minőségű végeredményt kapunk a főkamerával készült képek esetén. A 12 megapixeles széles látószögű lencse képei is jónak tűnnek. Érzetre nappal nem látok előrelépést az elkészült képeknél összevetve a korábbi Pixeleken tapasztaltakkal. Ahol inkább érezhető a fejlődés az a videó minősége.

[Képek]

[Ultraszéles]

 

[2xeres Zoom]

 

[Maximális, 7xeres Zoom]

 

Képek Gyűjtőmappa, ahol több kép is megtalálható 2xeres és maximális 7xeres digitális zoomal is.

 

A fotók, videók készítésekor nem tapasztalható lényeges melegedés. A kamera jó sebességgel vált a módok között 4k30 fps felbontásig. 4K 60 fps módban csak a főlencse és a kétszeres digitális nagyítás érhető el. A készülék nem kapott FM-rádiót. Az alap zenelejátszó a YouTube Music. A Google Fotók az alapértelmezett kép- és videó megjelenítő alkalmazás, ahol a legjobb újítás a „varázsradír”-nak fordított „Magic Eraser” funkció lett.

 

 

 

Adatkommunikáció: 

A Pixel 6 elvileg tudja az 5G-t támogatást, de ezt itt Miskolc környékén Telekomos eSimmel nem tudtam kipróbálni, amibe az is közrejátszhatott, hogy a céges előfizetésem nem tartalmazza ezt a szolgáltatást. A készülék támogatja az e-SIM-et és a fizikai nano-SIM-et, tehát dual simes, ha a szolgáltatónk is támogatja az eSimet és van ilyen előfizetésünk. eSim használata közben a térerőben nem láttam gyengébb jelet, mint ugyanazon előfizetés fizikai sim kártyáját használva más telefonban. Telefonálási hangminőség remek. Mindkét oldalon érthető és jól hallható a beszélgetés. Három mikrofon található a készülékben, aktív zajszűrés is van. Az antenna jelerőssége jó. Amire viszont kifejezetten szeretném felhívni a leendő vásárlók figyelmét: A teszt írásakor ahogy az eddig megjelent többi Pixelnél, úgy a 6-os széria esetében sem elérhető a VoLTE és a VoWiFi szolgáltatás. A probléma nem a hazai szolgáltatókkal van, hanem a Google nem tette elérhetővé ezeket a szolgáltatásokat több, olyan országra kiterjedően, ahol hivatalosan nem elérhetőek a Pixelek.

[GPS és szenzorok]

A Bluetooth® 5.2-es, valamint A2DP, LE és aptXHD protokoll is van. A készülék Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, Wifi Direct, DLNA, hotspot és Chromecast támogatással is rendelkezik. A pozicionáláskor GPS, A-GPS, GLONASS, Galileo, QZSS és BDS támogatást kapunk. Viszonylag gyors és pontos a helymeghatározás. A C típusú USB csatlakozó 3.1-es, OTG, NFC, gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű és barométer van, hőmérő és infra nincs.

 

Akkumulátor:

A készülékben egy 4614 mAh teljesítményű akkumulátor van. A tényleges használat monitorozása a gyári akkumulátor statisztika alatt az android 12 esetén már érdekes, hiszen csak 24-órás ciklusokban hajlandó jelenleg mérni 2-órás szakaszokkal elválasztva. Külön az alkalmazások menü pont alatt elérhető egy napi képernyőidő is, ami pedig 0:00-tól 24:00-ig méri a képernyőn előtt töltött időt.
Az első merítési ciklusban közel 5 óra kijelző időt hozott az aksi 100 százalékról 8 százalékra merítve. Bár az alábbi képeken az érték kevesebb, de ebben az is közrejátszik, hogy csak a rögzített 2 órás szakasz után vált az érték, tehát nem teljesen pontos. Ebben a használatban volt antutu, geekbench, 3dmark tesztek, jó fél óra fotózás, pár rövid videó,valamivel több, mint 1 óra Waze, közel 1 óra Opera, több, mint 1 órányi hotspot – ez szívta rendesen az aksit, Netflix 1óra 28 percen keresztül, BT az óra miatt folyamatosan bekapcsolva, 2 sim kártyával, 4G adatkapcsolat végig aktív és kb. 35 perc hívás. Ez nem egy átlagos felhasználás, de szerintem a 1 nap normál használattal 6 óra körüli kijelző idővel 1 simmel simán abszolválható ekkora aksival és az automata képfrissítés mellett. Az éjszakai készenléti idő nálam változó volt. Ha bekapcsolva marad minden wifi, adat, bt és 2 sim van akkor lehet, hogy csak 3%-ot veszít 7-8 óra alatt, de lehet, hogy 7%-ot. Amit még észrevettem, hogy 40 százalék alatt picit jobban merül, mint fölötte - ezt betudom az 1 hetes tesztciklusnak és lehetségesnek tartom, hogy tartósabb használatra lenne szükség, hogy normálisan beálljon a valós fogyasztási statisztika.

[akkumulátor statisztika]

 

Összegzés:

Összességében egy jó telefont kapunk a 649 eurós hivatalos árért cserébe. A korábbi 5-ös Pixel 629 eurón nyitott és akkor egy jól átgondolt, de kicsit drága középkategóriás készüléket alkottak. Most újra a felső kategóriás ligába léptek a Samsunggal közös fejlesztésű Tensor chippet használva, de az árazással szerencsére ezt nem támasztották alá az alap modell esetében. Az új processzor mellett van ip68-as védelem, vezeték nélküli töltés, jó kamerák, valamint 3 évnyi rendszer -, és 5 évnyi biztonsági frissítés.

Azonban pár dolgot meg kell hogy említsek a 6-os szériával kapcsolatban. :

1. Az első példányok esetén több fórum esetén is jelezték a zöldülő képernyő problémáját.
A ’Pro’ modell esetén kikapcsolt állapotban a bekapcsoló gomb közepes erősségű benyomásával -, amikor még nem elég erővel nyomja az ember, hogy bekapcsoljon – különös képernyővillódzás is tapasztalható. Ezen problémák javítását a decemberi frissítésre ígérte a Google.

2. A 30 wattos gyors töltés nem igazán állja meg a helyét a gyakorlatban.
A telefon eléggé lassan tölthető fel, ami ebben a kategóriában azért eléggé ciki. Tudom mindenhol van már töltő és vezeték nélkül is lehet tölteni, akkor mi is ezzel a probléma? Csak annyi, hogy fél áron is találunk már gyorsabb töltést a középkategóriában, de ennyiért 65 wattal egy OnePlus 9 is feltölthető 40 perc alatt, a Xiaomi 11T Pro-t pedig ne is említsük a 120 wattos töltési lehetőségével.

3. A kijelző alatti optikai ujjlenyomat olvasó nem volt épp a legjobb választás.
Az első frissítéssel jelentősen javítottak a felismerési hatékonyságén, de ha fóliával szeretnénk használni a telefonunkat akkor járjunk utána, hogy az adott termék esetén milyenek a felhasználói visszajelzések. Sima fólia esetén még nem találkozhatunk drasztikus romlással, de egyes üvegfóliák felhelyezését követően készüljünk fel a legrosszabbra. Nálam, ha jó pillanata volt az ujjlenyomat olvasónak, akkor a kétszer, háromszor felvett ujjlenyomat mintámat kegyeskedett beolvasni rögtön és feloldani a kijelzőt, de inkább az volt a jellemző – 10-ből 6-7 alkalommal - , hogy csak harmadszori próbálkozásra oldotta fel a telefont. Ha sikerül ilyen üvegfóliát választani, akkor még megoldás lehet egy Bluetoothos óra, fitnesz tracker, fülhallgató, autó, stb. használata esetén a Beállítások-> Biztonság->Speciális beállítások->Smart Lock alatt hozzáadni az adott eszközt a megbízható eszközökhöz, így amikor az nálunk van használatban akkor nem kell az ujjlenyomat miatt mérgelődnünk.

4. A VoLTE és a VoWifi hiányát is meg kell, hogy említsük.
Ahogy fentebb is utaltam rá ez nemcsak a mi kis országunkat érinti, de úgy érzem emiatt több lehetséges felhasználó is meggondolja magát és keres inkább másik készüléket. Eddig a Pixelnél nem voltak elérhetőek ezek a funkciók és nem tudni meddig kell még várni, amíg a Google végre kibővíti azt a hálózati listát, amin jelenleg 1 magyar szolgáltató sem szerepel.

Olyan, hogy tökéletes telefon nem létezik. Olyan, hogy tökéletes kamera szintén nem létezik. Olyan azonban igen, ami a te számodra tökéletes lehet. A Pixel 6 is ilyen telefon lett.

A magam részéről a Pixel 6:

 

süti beállítások módosítása